Τα λογισμικά που λειτουργούν ως βοηθήματα για την αύξηση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες, ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένους βοηθούν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τον Η/Υ και να αποκτούν πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο λόγω της αναπηρίας τους, δεν είναι φιλικό ή πολλές φορές και εφικτό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα ανάπτυξης τέτοιου λογισμικού και πλέον, τέτοια λογισμικά, βρίσκονται ενσωματωμένα σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα των Η/Υ.
Το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών διατηρεί έναν ιστότοπο με ελεύθερο λογισμικό (freeware) ή/και λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛΛΑΚ) κατάλληλο για την υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. Ο ιστότοπος είναι ασφαλώς συμβατός με προδιαγραφές πρόσβασης WCAG1.0-WAI-AAA για τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας από χρήστες με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος περιλαμβάνει λογισμικά τα οποία έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί βάση κριτηρίων ευχρηστίας και αξιοπιστίας από το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα λογισμικά για άτομα με αναπηρία, δε βρίσκουν απαραίτητα εφαρμογή μόνο από ΑμΕΑ καθότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από ηλικιωμένα άτομα, σε ειδικά σχολεία, εργαστήρια λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας.
Πηγή: http://theywantyourhelp.blogspot.com/2011/10/blog-post_11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου